Clicky

Pleasant View's Flexible Use of Space

Leveraging large adjacent room to provide multiple learning environments for students

Context

Using space flexibility has been critical to meeting students’ needs in Pleasant View Elementary's 5th grade science class. While matching space to needs is a common strategy, Pleasant View’s 5th grade has more diverse needs, with two students in wheel chairs. In addition to allowing students to move freely between two classrooms, there is a large room outside the classrooms that allows students to spread out for working in a quiet environment, working in groups, or taking assessments.

This photo shows a large, indoor, open space being used simultaneously for two small instructional groups and a one-on-one session.

Pleasant View’s Floor Plan
Pleasant View Elementary School floor plan.